V centre Bratislavy sa parkuje po novom

27.02.2014 14:00

Bratislava stále nemá jednotné pravidlá parkovania.

 

Staré Mesto tak mení pravidlá samo. Rezidentské karty nahradia nálepky.

BRATISLAVA. Bratislavské Staré Mesto nečaká na zvyšok Bratislavy. S novým rokom zmenilo pravidlá parkovania. Prvou zmenou, ktorá platí od prvého dňa nového roka, je zrušenie vyhradených parkovacích miest, ktoré využívali najmä firmy. Vyhradené parkovacie miesta pre ZŤP zostávajú. „Vyhradené parkovacie boxy sú zrušené k začiatku januára a nahradí ich rezidentské parkovanie. Ich majitelia boli 2. januára upozornení, aby odstránili dopravné značenie,“ povedala hovorkyňa Starého Mesta Alexandra Obuchová. Namiesto parkovacích kariet dostanú rezidenti nálepky, ktoré budú mať lepšie ochranné prvky proti falšovaniu. Doterajšie karty sú platné do konca februára, nálepky začnú vydávať od 15. januára v Centre služieb občanom na miestnom úrade. „Keďže predpokladáme zvýšený počet žiadateľov, bude zvýšený počet aj zamestnancov úradu, ktorí budú nálepky vydávať,“ povedala Obuchová. Cena za rok sa nemení, rezidenti za vydanie nálepky zaplatia 10 eur. Preukázať sa budú musieť občianskym, vodičským a technickým preukazom od auta.
Staré Mesto
Rezidentské zóny :

  • vyhradené boxy nahradí rezidenstké parkovanie, týka sa to obyvateľov aj firiem;
  • rezidentské karty nahradia nálepky
  • ročný poplatok za vydanie nálepky pre rezidentov je 10 eur;
  • ročný poplatok pre firmy je 1003 eur;
  • rezidentské parkovanie je rozšírené o 22 nových ulíc.
Po novom aj firmy
Nové parkovacie pravidlá sa budú týkať aj firiem, ktoré v Starom Meste sídlia. Nebudú už mať pridelené konkrétne parkovacie miesto, ako to bolo doteraz, ale za ročný poplatok budú parkovať na miestach pre rezidentov. Poplatok je oproti predchádzajúcemu roku o niečo nižší, 1003 eur. Vyznačenie rezidenčných zón sa týka len ulíc, ktoré patria do správy Starého Mesta. V historickom centre, ktoré spravuje Bratislavská parkovacia služba (BPS), sa nateraz nič nemení.
Zmena sa týka doterajších rezidenčných zón. Tie sa od nového roka ešte rozšírili o 22 ďalších ulíc prevažne v kopci nad Palisádami. Na uliciach ako Partizánska, Lermontovova či Hlboká cesta tak k miestam, kde nie je parkovanie regulované, pribudnú aj rezidentské parkovacie miesta.
Na jar by sa zmeny mali dotknúť aj plateného hodinového parkovania v Starom Meste v zóne BPS. Doterajších predavačov parkovacích kariet tam nahradia automaty. „BPS plánuje zaviesť automaty od 1. apríla 2014,“ vraví hovorkyňa mestskej časti Obuchová.
Mesto stále nejasné
Bratislava už vyše dvoch rokov rokuje o jednotných pravidlách parkovania pre celé mesto. Najnovší nejasný termín je niekedy v priebehu tohto roka.
„Novú parkovaciu politiku sme chceli schváliť ešte na decembrovom mestskom zastupiteľstve. Od začiatku decembra sa zmenil cestný zákon, a to nás v celom procese prípravy pribrzdilo,“ povedal hovorca bratislavského magistrátu Stanislav Ščepán.
Minulý rok jednotné pravidlá parkovania komplikovali spory medzi mestom a mestskými časťami, keďže sa nevedeli dohodnúť na rozdelení financií získaných za spoplatnené parkovanie. V súčasnosti majú magistrát a mestské časti už za sebou rokovania a pripravujú zapracovanie nových pravidiel do návrhu. Kedy parkovanie spustia, však stále nevedia.